Borggreve Installatie

Meet- en regeltechniek

In woningen waar alleen een cv-ketel is geplaatst beperkt de meet- en regeltechniek zich meestal tot het selecteren van een thermostaat. Dit kan een simpele draaibare ruimtethermostaat zijn of een klokthermostaat. Komen er meerdere ruimtes in het huis voor die onafhankelijk van elkaar geregeld dienen te worden, dan wordt al snel gekozen voor een weersafhankelijke regeling. Hierbij wordt de watertemperatuur bepaald aan de hand van de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten wordt, hoe hoger de watertemperatuur.

In nieuwe woningen, welke een hoge isolatiewaarde hebben en waar vloerverwarming als hoofdverwarming wordt toegepast, kan ook voor een regeling op de vloerverwarming worden gekozen. Een voorbeeld hiervan is draadloze thermostaten welke de afzonderlijke groepen van de vloerverwarming aansturen.

Voor kantoorgebouwen kan ook de ventilatie een rol spelen. De hiervoor opgestelde luchtbehandelingkast wordt met behulp van een regeling op de juiste tijden aangestuurd en zorgt voor de juiste inblaastemperaturen. Eventueel uitgebreid met een regeling voor de relatieve vochtigheid. De regelingen worden door ons ontworpen, geassembleerd, geleverd, gemonteerd en in bedrijf gesteld.

Een belangrijk aspect van de regeltechniek is dat het juist toepassen van de regeling aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren. Voorbeelden hiervan zijn: het tijdig uitschakelen van pompen, ketels, koelmachines en ventilatoren of het modulerend aansturen van de ketel of regelkleppen.


Borggreve B.V.
De Greune 4
7483 PH Haaksbergen
Tel: 053 572 1655
Fax: 053 574 1076
Duurzaam door techniek